Washi Yuzen

Wat Washi is en hoe het wordt geproduceerd, kunt u elders op onze site lezen.

Drukmethode en prijsverschil

Mus & Merel heeft een ruime collectie Washi Yuzen (of Chiyogami) in grote vellen, maar ook in diverse afmetingen als Origami papier. Al deze vellen worden geproduceerd op traditionele wijze in Japan. Deze echt ambachtelijke manier van bedrukken wordt verderop besproken.

Er zijn ook vellen Washi (Origami) met een bedrukking die machinaal wordt aangebracht. Het woord machinaal geeft al aan dat dit papier in grote series wordt bedrukt zonder gebruik te maken van handwerk. Alle kleuren worden dan vaak in 1 keer aangebracht, soms met een extra gouden opdruk. Hierdoor wordt dit papier veel goedkoper aangeboden, maar de kwaliteit is dan ook echt anders dan het Traditionele Washi Yuzen papier dat Mus & Merel aanbiedt. De hieronder beschreven methode van bedrukken is dus niet voor dit machinaal bedrukte papier!

Handmatige drukmethode

Het Washi Yuzen dat Mus & Merel aanbiedt wordt niet machinaal bedrukt, maar handmatig. Elke kleur wordt in een aparte drukgang met de zeefdruktechniek aangebracht door deskundige Japanse ambachtslieden. Voor elke kleur moet een aparte zeef worden gemaakt. Als er bijvoorbeeld 7 kleuren in het ontwerp voorkomen, moeten er dan ook 7 zeven worden gemaakt.
De kleuren worden na elkaar met de hand aangebracht en moeten zeer nauwkeurig op elkaar aansluiten. Daarvoor moet de zeef precies op de goede plaats op het Washi komen en dat elke drukgang opnieuw. Er ontstaat een prachtig vel papier met intense kleurechte drukinkten bedrukt. Wanneer u het papier ziet en voelt ziet u het prachtige vakwerk. In Japan zijn hiervoor nog vaklieden die dit Washi handmatig van de drukgangen voorzien. Hieronder vindt u foto's van deze werkwijze.

Foto 1: Het opspannen van de Washi
Foto 2: Klaar voor de eerste drukgang
Foto 3: Een aantal drukgangen later ziet is het Washi bedrukt met de intense kleuren.

Het opspannen van WashiKlaar voor de eerste drukgang  Het drukken van Washi

Laagje voor laagje

De druktechniek bestaat uit het aanbrengen van laagjes inkt. Elke kleur is een apart laagje en dus een aparte drukgang. Hieronder ziet u een impressie van de opbouw van de opdruk op het Washi papier. Het papier rechts heeft enkele drukgangen meer gehad dan het Washi papier links. Er zijn immers meer kleuren te zien.

Enkele drukgangen verder  Na nog een drukgang

Intense niet veranderende kleuren

Voor de kleuren verf bij deze traditionele methode worden pigmenten gebruikt met intense kleuren. Deze pigmenten zijn van een dusdanige kwaliteit dat deze zeer lange tijd mooi blijven. Door de kleur en het transparante uiterlijk van het bedrukte Washi Yuzen papier is het uitermate geschikt voor o.a. lampenkappen. Het verwerken van het papier in lampenkappen geeft ’s avonds wanneer de lamp aangaat een mooi transparant aanzien. Maar ook overdag heeft u zo een mooie gekleurde lampenkap in uw interieur. Houdt u maar eens een velletje Washi Yuzen voor een lamp en zie het resultaat.

Maar het papier is natuurlijk nog voor veel meer toepassingen te gebruiken. De toepassingen zijn eindeloos en het resultaat is echt schitterend. En het blijft ook erg mooi, omdat het papier van een zeer mooie kwaliteit is en de opdruk met de gebruikte verf met pigmenten ook erg mooi blijft. U zult versteld staan van de resultaten en van wat er allemaal mogelijk is met dit schitterende Washi Yuzen papier.

In de beschrijving bij onze Washi Yuzen producten staat duidelijk beschreven dat het traditioneel vervaardigd is. Alleen dan gaat het om het originele traditioneel bedrukte Washi Yuzen of Chiyogami zo u wilt.