Wat is Washi papier

Washi is een papiersoort die in Japan gemaakt wordt. Het woord Washi betekent letterlijk vertaald Japans papier. "Wa" staat voor Japans en "Shi" voor papier. Over het algemeen wordt de term Washi gebruikt om papier te beschrijven dat op een traditionele manier wordt gemaakt.

Washi wordt gemaakt van lange plantenvezels. De vezel afkomstig van de Kozo boom is de meest gebruikte. Daarnaast wordt de bast van de Gampi boom en de Mitsumata struik als basis gebruikt. Maar er wordt ook gebruik gemaakt van bamboe, hennep, rijst en graan. Deze planten komen van nature voor in Japan.

Productiemethode

De productiemethode van Washi papier is vergelijkbaar met die van het ons bekende westerse papier, alleen worden er nu minder chemicaliën gebruikt. Het is een langdurig en ingewikkeld proces die vaak in de winter als het koud is wordt uitgevoerd. Dan is er zuiver, koud stromend water voorhanden. Koud stromend water is noodzakelijk voor de productie van Washi. De kou remt de bacteriën die de vezels afbreken in de papierpulp. Bovendien zorgt de kou ervoor dat de vezels zich zo zetten dat het Washi gevoel ontstaat in het papier.

In grote lijnen is het productieproces als volgt:

De takken worden gekookt, van de bast ontdaan en vervolgens gedroogd en gebleekt. De overgebleven onzuiverheden worden verwijderd. De pulp wordt met water gemengd en vervolgens kan met grote raamwerken van Bamboe het papier worden geschept. Vroeger gebeurde dit handmatig, maar tegenwoordig wordt het Washi papier ook veelal machinaal geproduceerd. Het resultaat is een mooi veelzijdig toe te passen papier met een aantal opvallende eigenschappen.

Eigenschappen van Washi

Washi heeft een heel andere structuur dan het bij ons bekende papier. Het voelt veel zachter en warmer aan. Ook is het door het toepassen van lange plantenvezels erg sterk, sterker dan ons westerse papier dat gemaakt is van kortere vezels. Het scheurt bijvoorbeeld minder snel, ook als het nat is blijft het nog sterk. Het papier is dan ook zeer geschikt voor bijvoorbeeld papier-maché.

Washi heeft een goed absorberend vermogen waardoor het heel geschikt is voor druktechnieken. Ook is het erg licht en flexibel vergeleken met het ons bekende westerse papier van gelijke dikte. Doordat de plantenvezels in alle richtingen in het papier liggen, is er geen duidelijke looprichting in het papier. Het is daarom goed bestand tegen kreuken, scheuren en vouwen. Ook als het papier gekreukt wordt kan het nog gebruikt worden voor allerhande toepassingen. En tot slot is het zuurvrij.

Toepassingen van Washi

In Nederland is Washi nog niet zo bekend, maar in Japan wordt Washi voor veel dingen gebruikt. Washi papier wordt gebruikt voor allerlei alledaagse dingen zoals kleding, huishoudelijke goederen, speelgoed, maar ook voor bijvoorbeeld benodigdheden voor rituelen en Budha beelden.
Ook in de kunst kom je Washi veel tegen. Het papier is erg geschikt voor verschillende druktechnieken. Daarnaast zijn er papierkunstenaars die met Papier-maché, origami of andere technieken prachtige kunstwerken maken met Washi.
Ook voor de boekbinder is het erg geschikt, voor de omslag en schutbladen van boeken. Maar ook voor de afwerking van dozen en foedralen. Het is dan ook een zeer veelzijdig toe te passen papier soort. En het bijzondere is dat het door de tijd over het algemeen ook mooi blijft.